Få bedre sex i overgangsalderen

Hva skjer i overgangsalderen?

I overgangsalderen skjer det endringer i kroppen og mange opplever utfordringer i seksuallivet i denne perioden. Hormonene østrogen, progesteron og testosteron spiller en avgjørende rolle for seksuallivet. Gjennom livsløpet varierer mengden av disse hormonene i kroppen, dette gjelder også i overgangsalderen. De hormonelle endringene gir ulike symptomer og mange kvinner rapporterer om manglende seksuell lyst i denne perioden. Men selv om det skjer betydelige endringer i kroppen i klimakteriet, er det mulig å opprettholde et godt og aktivt sexliv gjennom perioden.

«Use it or loose it» er et velkjent sitat som faktisk også gjelder for kvinners sexliv. Det er viktig å ha regelmessig sex for å holde lysten tilstede. Det er mange gode prosesser som skjer i kroppen under sex og ved å få orgasme. En av disse er utskillelsen av hormonet Oksytocin. Dette er et velværehormon som kan motvirke reduksjon av kjønnshormoner og som ofte blir kalt kjærlighetshormonet. Dette hormonet skilles ut når du får orgasme og vil dermed være med på å øke den seksuelle lysten generelt. En orgasme senker også stressnivået i kroppen og fungerer som naturens egen lykkepille. 

God seksuell helse og trygghet i egen kropp gir mestringsfølelse, livskvalitet og bedre helse generelt. I denne perioden er det derfor svært viktig å ikke glemme seksualiteten selv om lysten kjennes fraværende. Bruk tid på deg selv og din egen kropp og nytelse gjennom å onanere jevnlig – dette vil også være med på å øke den seksuelle lysten generelt. 

De fleste kvinner trenger klitorisstimuli for å få orgasme. Favoritten av sexleketøy er Womanizer som kan være være et godt hjelpemiddel når du onanerer alene, men også et leketøy som kan gi deg og partneren din både hjelp og nytelse i denne perioden. En Womanizer kommer i mange varianter og i forskjellige prisklasser. De nyeste på markedet, Womanizer Premium og Womanizer Duo er stillegående og slår av motoren når de ikke er i kontakt med huden. De er også vanntette så du kan ta de med i dusjen eller badekaret når du skal ha en velværestund for deg selv.

Disse Womanizerene selger vi flest av i Samlive sin egen nettbutikk Samliveshop:

Men hva er egentlig overgangsalderen?

Overgangsalderen markerer en ny livsfase hvor vi ikke lenger er fruktbare. Kvinners eggstokker slutter gradvis å fungere, nivåene av østrogen og progesteron synker og menstruasjonen opphører. Mange synes dette er både deilig og befriende, de kan slutte med prevensjon og være mer frie og lekne https://samliveshop.no/product-category/par/lek-par/ den seksuelle utfoldelsen på grunn av disse endringene. Andre får større eller mindre plager som overskygger de positive sidene med symptomer som virker hemmende på den seksuelle lysten.

Er du med på leken? Her kan dere bestille produkter til lek og nytelse i parforholdet:

Menopausen er definert som dagen for siste menstrasjon og avslutning på den fruktbare perioden av livet. Den er et tidspunkt. Selve overgangsalderen, eller klimakteriet, er navnet på den prosessen som kan starte flere år før og avslutte flere år etter selve menopausen.

Dessverre slik at denne perioden av livet med alle dens endringer er forbundet med tabu. Kvinner lider ofte i stillhet og har vanskelig for å prate åpent om utfordringene med venninner eller mødrene sine, ja selv med partneren sin. Dette er det viktig å ta et oppgjør med. Heldigvis ser vi en endring i nyere tid med større fokus og åpenhet knyttet til klimakteriet.

Utfordringer knytter til seksuallivet i denne perioden

Vanlige plager i overgangsalderen kan være nattesvette, hetetokter, ømme bryster, tørrhet i skjeden. Mange kvinner forteller også om endringer i følsomheten til vulva, vagina og klitoris. Dette skjer på grunn av østrogentapet og kan i tillegg redusere blodtilstrømningen i områdene. Disse endringene kan påvirke seksuallivet i negativ retning. Vibratorer kan være gode hjelpemidler til bedre sex i denne perioden. Vibrasjonene øker blodgjennomstrømningen, styrker bekkenunnsmuskulator og kan gjøre det mer fuktig i skjeden.

Mange opplever også at musklene i bekkenbunnen svekkes. Dette kan berøre sexlivet direkte ved at man kan få problemer med å føle det samme som før, orgasmene kan bli svekket eller i noen tilfeller vanskelig å nå. Flere opplever også inkontinens og dette kan gjøre at man trekker seg unna intimitet. Gode råd da er da å trene bekkenbunnsmuskulaturen. Dette kan du gjøre selv etter å ha søkt råd hos en fysioterapeut eller en sexologisk rådgiver samlive. Trening med vaginalvekter eller vaginakuler er også et godt tiltak. Denne treningen vil gjøre musklene sterkere og dermed gi kraftigere orgasmer. I tillegg kan det øke den seksuelle lysten gjennom å øke blodgjennomstrømningen. 

Slimhinnen i skjeden blir tynnere, tørrere og derfor mer ømfintlig når østrogenet forsvinner. Dette kan gjøre det smertefult å ha samleie. Det er viktig å bruke godt med glidemiddel slik at skjeden holdes fuktig gjennom samleiet. Det er også mulig å få en østrogenholdig krem til skjeden og/eller østrogenbehandling for disse plagene.

I butikken til Samlive finner du både glidemidler og vaginakuler:

Det er på tross av disse utfordringene heldigvis mange som har et godt seksualliv under denne perioden av livet. Nærhet og intimitet er en stor del av seksualiteten og jeg anbefaler alle å ta seg tid til å utforske og nyte andre erotiske soner på kroppen. Sex er mye mer enn kun det penetrerende samleiet og denne perioden er en gylden anledning til å gå på oppdagelsesjakt. Synes du og dere eat dette er vanskelig kan en sexologisk rådgiver veilede dere i denne prosessen.

Live Mehlum er sexologisk rådgiver og tilbyr veiledning og rådgivning.

Live Mehlum tilbyr også sexleketøy og seksualtekniske hjelpemidler i sin nettbutikk samliveshop.no. Mehlum er sexologisk rådgiver og driver privatklinikken samlive.no. Hun svarer på spørsmål om sex og samliv knyttet til bruk av sexleketøy og seksualtekniske hjelpemidler. Det er ingen spørsmål som er for flaue å stille og Mehlum vil forsøke å svare etter beste evne.

Spørsmål kan for eksempel dreie seg om lystproblematikk, ereksjonsproblemer, seksuelle dysfunksjoner, overgangsalder, nytelse, fetisjer, lek og kreativitet knyttet til seksuallivet.