Tall fra siste seksualvane- undersøkelsen

Nye tall fra den siste seksualvaneundersøkelsen gir overraskende svar.

Undersøkelsen har blitt gjennomført med Norsk forening for klinisk sexologi som faglig ansvarlig, og med VG og Helsedirektoratet som samarbeidspartnere.

Det er fjerde gangen undersøkelsen er gjennomført, noe som gir oss god kunnskap om hvordan nordmenns seksualvaner har utviklet seg fra 1987 til i dag.

Sex og seksualitet havner på fjerdeplass når nordmenn blir spurt om hvor viktige ulike gjøremål er for å bli tilfreds med den daglige tilværelsen.

Samvær med familie og venner kommer på førsteplass, deretter kommer å sove og få nok søvn samt tilberede mat før sex og seksualitet kommer på en fjerdeplass. Dette viser at nordmenn setter det å ha et aktivt sexliv høyt i prioritetslisten over hva som de anser er viktig for å ha et godt liv.

Det er imidlertid en forskjell på kvinner og menn, for kvinner kommer sex på en syvendeplass (langt bak for eksempel vasking og rydding), mens for menn kommer sex på en tredjeplass. Denne forskjellen bunner ut fra flere forhold og kan være en god grunn til å oppsøke sexologisk rådgivning før forskjellene i prioriteringen av sex skaper utfordringer i parforholdet.