Smerter i underlivet?

Som sexologisk rådgiver møter jeg ukentlig kvinner som har ulike underlivslidelser. De forteller ofte om daglige smerter, et ikke-eksisterende sexliv, skamfølelse og om en oppgitthet over helsevesenet. Kvinnene forteller at de har utallige besøk hos fastlegen og diverse spesialister bak seg, uten å få hjelp mot smertene.

Det antas at opptil 16% av alle kvinner vil få kroniske smerter og/eller ubehag ved skjeden. Dette kan ramme kvinner i alle aldersgrupper, inklusive jenter. Mange søker heller ikke hjelp fordi de føler på skam og smertene er forbundet med tabu. Det er også lite kunnskap blant helsepersonell rundt tematikken.

Vulvodyni er det latinske navnet for smerter i den ytre delen av underlivet, det vil si vulva. Det er også vanlig at musklene i nedre del av magen og rundt bekkenet blir stramme ved smerter i vulva. Når smertene sitter i skjedeåpningen, kalles det vestibulitt.

Det finnes behandling som kan hjelpe for smerter i vulva men siden det er svært lite forskning på behandling, er ikke all behandling godt dokumentert. En del av behandlingen vil være å bidra til at følsomheten rundt skjedeinngangen normaliseres, og redusere muskelspenninger i bekkenbunnsmuskulaturen. For mange kvinner kan smertene forårsake problemer i parforholdet og/eller for seksuell lyst. En sexolog vil kunne gi rådgivning i forhold til dette, og vil kunne bidra til at paret kan reetablere seksuallivet.

Samlive har god kompetanse på underlivslidelser og seksualitet og samarbeider med både gynekolog og fysioterapeut som arbeider ved Atlas Medica på Olsrød Park. Bestill time på www.samlive eller telefon 46506832

Smerter i underlivet?